Početna
------------------------------
Uređaji za uključenje
TA peći
Komanda
mehaničkim tajmerom
SPAS-2T-220V
SPAS-2T-380V

Komanda
impulsom distribucije
SPAS-2TA-220V
SPAS-2TA-380V

SPAS-2TC

Komanda
kontrolnom sijalicom

SPAS-2TS-220V
SPAS-2TS-380V
------------------------------

Uređaji za uključenje
telefonom

SPAS-D
------------------------------

Cenovnik
------------------------------

Tajmer
Trofazni tajmer

Primeri povezivanja
Izračunaj potrosnju
Korisni saveti
Ušteda struje
Pitanja i odgovori

Prospekt komplet
Atest
------------------------------

Kontakt
info@2t.rs

tel. 011 390 78 79
mob. 063 218 356
------------------------------

Novo! - HiFi oprema

Napajanje 220V
Zvučnički kablovi
Police za muziku

Tajmer za uključenje termo peći

Naši uređaji SPAS-2T predviđeni su za uključenje TA peći uz pomoć tajmera.
Tajmeri u ovom slučaju propuštaju oko 100 puta manju struju
od struje koju bi propuštali da su direktno povezani sa TA peći, tako da
praktično daju samo impuls našem uređaju za uključenje i isključenje TA peći.

Tajmer za uključenje monofazne TA peći
Tajmer sa uređajem za uključenje monofazne TA peći

Tajmer za uključenje trofazne TA peći
Tajmer sa uređajem za uključenje trofazne TA peći


Mehanički tajmerDa bi kupcima našeg uređaja SPAS-2T olakšali izbor tajmera, koji je neophodan za rad ovog uređaja, kupili smo više mehaničkih tajmera koji se mogu naći na našem tržištu, rasklopili ih, pregledali i izabrali po našem mišljenju najbolji tajmer koji kupujemo od uvoznika (slika levo).

Ovaj tajmer ima prekidač (bočno desno), kontrolnu sijalicu koja svetli kada je tajmer uključen kao i kvalitetan mehanizam za pokretanje.

Tajmer se jednostavno uključi u prvu slobodnu utičnicu u zidu, u njega se uključi komandni tanji kabl uređaja SPAS-2T i podesi vreme okretanjem točka u desno.

Tajmer smo nasetovali da se uključuje u 24h a iskljuluje u 08h, a što svako lako može promeniti. Detaljno uputstvo za korišćenje tajmera je na linku ispod.

Uputstvo za rad mehaničkog tajmera (.pdf)

Odlučili smo se za ovaj mehanički tajmer jer se u praksi pokazao pouzdaniji od digitalnog tajmera. Takođe ne zavisi od baterije koju ya rad koristi digitalni tajmer. Otporniji je na strujne udare u mreži, a da ne pričamo o potrebnom programiranju koje je za mnoge starije potpuno neprihvatljivo.

Jedini nedostatak ovog mehaničkog tajmera je u tome što tajmer ne radi - stane kad nestane struje pa ga je potreno samo pomeriti na tačno vreme okretanjem mehanizma na desno. U praksi ovo nije nikakav problem, jednostavno ovo samo treba imati na umu - znati i povremeno proveriti da li je tajmer na tačnom vremenu.

* Sa ovim tajmerima nismo imali nikakav problem što se tiče preklopnih kontakta, jer u ovom našem slučaju prekidaju samo impuls, pa je tako tajmer praktično večit što se tiče glavnog kontakta. Imali smo slučajeve da satni mehanizam ne radi dobro, a što se brzo pokaže. Kupcima smo u tim slučajevima zamenili tajmer sa novim tajmerom.

Da bi ovo prevazišli napravili smo jedan mali ispitni uređaj sa 10 mesta za tajmere. Nove tajmere nasetujemo za uključivanje od 24-08h i ubacimo ih u ovaj uredjaj da rade 7 dana neprkidno. Ako su posle ovog perioda svi tajmeri potpuno na istom vremenu, proverimo jos jednom osnovne funkcije i onda smo sigurni da smo isporučili ispravni tajmer. Od kako ovo radimo, ni jedan slučaj reklamacije tajmera nismo imali, neisprave tajmere tako eliminišemo u samom startu i ne popravljamo ih.

Tajmere prodajemo - isporučujemo kako bi našim kupcima olakšali oko nabavke kvalitnog tajmera. Kvalitetan i ispravan tajmer je onovni preduslov za rad našeg SPAS-2T uređaja pa je i to takođe važan razlog da prodajemo ovakav tajmer.

Napomena:
Same tajmere ovako ispitane ne prodajemo posebno već samo uz naše SPAS-2T uređaje.
Razlog je taj što ovaj tajmer nije dovoljno dobar za direktno uključenje TA peći, uostalom zbog toga smo i napravili ove SPAS-2T uređaje.

 

Važno upozorenje !
Ne koriste tajmer za direktno uključenje TA peći, vidi tekst ispod.

Iako na tajmerima često piše da mogu prekidati struju od 16A odnosno 3,5kW, u praksi nisu u stanju da izdrže ovako veliku i trajnu struju zbog svog slabog preklopnog kontakta. Mikro prekidač na tajmeru za izbor režima rada, koji se koristi za premost satnog mehanizma, propusta kompletnu struju TA peci preko svog kontakta što takođe nije dobro. Praksa je ovo nedvosmisleno pokazala svima koji su bili u prilici to da vide, kao i onima koji su to želeli da vide.

Manji je problem što tajmer može otkazati - pregoreti, mnogo je veći problem što se tajmerj može zapaliti i napraviti u stanu nesagledivu štetu. Ako je tajmer postavljen iza zavesa, zavesa plane kao papir, kako kažu sami vatrogasci. Prave razmere ovoga videli smo tek kad su počeli da se javljaju ljudi kojima se ovaj tajmer zapalio-izgoreo i koji ne žele više da vide tajmer u svojoj kući. Oni traže da kupe naš automatski uređaj SPAS-2TA koji radi bez tajmera, iako je on dosta skuplji. Ne pomaže naše uveravanje da je mehanički tajmer dobar ukoliko daje samo impuls, kao kod SPAS-2T uređaja i da nikada nismo čuli da se nekom tajmer zapalio ili izgoreo u slučaju kada tajmer daje samo impuls. Za njih je tajmer nešto loše i to ne žele više da ga vide u svom stanu. Oni drugi kojima tajmer još nije pregoreo u ovu priču ne veruju i smatraju je samo marketiškim trikom. Treći opet kažu da kupuju kod Kineza po nekoliko jeftinih tajmera pa ih samo zamene kad im ovaj na peći crkne.

Takođe treba napomenuti da tajmeri mogu prekidati samo monofazne TA peći a da se trofazni tajmeri ne prave. Naš uređaj SPAS-2T-380V je zbog toga i napravljen i može prekidati i trofazne potrošace-peći do 6kW, a to su najveće TA peći na našem tržištu.

Svi naši uređaji SPAS-2T imaju posebno naručene kontaktore sa 85% srebra u kontaktima i predviđeni za dugogodišnji trajni rad sa TA pećima, a sto se i u praksi potvrdilo.

Da ovo upozorenje: Ne koristi tajmer za direktno uključenje TA peći
ne izgleda samo kao reklama za naš uredjaj navešćemo još i ovo:

Na tajmeru piše da on može podneti tu struju - snagu. Ove tajmere prodaju najveći trgovinski lanci u našoj zemlji i skoro svaka prodavnica elektro opreme. Nesportki bi bilo zameriti se sa svima njima pa ovo stoga nećemo ni tehnički dokazivati, šire analizirati niti pokazivati ono što smo videli kao ni slike koje smo meilom dobili. Bolje je samo da kažemo: Ovi tajmeri su OK ako se koriste za ukljućenje energetskih kontaktora, kada oni daju samo ipuls kontaktoru, nego da oni direktno uključuju velike termičke potrošače kao što su TA peći. I tako i vuk sit i koze na broju sto bi narod rekao.

Bezbroj primera je da negde nešto piše a nije tako ili da je nedorečeno.

Na nekim autobusu piše "Robna kuća" a nije.
Na nekim zvučnicima za računar piše 1000W a ima oko 1W.
Na noževima koji se na TV-u reklamiraju kaže se da se nikad ne oštre, a i dijamantski alati kao najtvrđi materijal se tupe i oštre, itd... itd..

Teško je ne upućenima da odgonetnu šta je tačno a šta ne, ali u ovom slučaju to je vrlo važno da se stan ili kuća ne zapaliti, a daleko bilo i nečiji život izgubi.

Mi Vam predlažemo da konsultujte prijatelje, poznanike ili rođake elektro struke u koje imate poverenje i lako će te saznati istinu o ovome. To neka Vam bude merodavno da li da tajmer koristite za direktno uključenje TA peći ili ne, a ne ova priča sa interneta.

Šta je ovaj tajmer u nizu uredjaja od glavnog prekidača, brojila, limitatora, napojnohg kabla, spratne table, kabla do uticnice, utičnice, tajmera i napojnog kabla do vaše temo peći... on je deo instalacije.... a kada se nešto zapali... za vatrogasce i veštake i novinare kriva je elektro instalacija,
oni ne ulaze u detalje za njih je to nebitno, a dobro bi bilo da se tačno zna sta je bio uzrok.

Bezbroj je članaka u novinama i na internetu o zapaljenim objekatima pod naslovom:
Neispravne instalacije su uzrok požara.

"Samo u Beogradu u toku 2010 godine vatrogasci su ugasili 3.379 požara..
Glavni uzroci su: Nemar ljudi, neispravne elektro instalacije i neispravni dimnjaci".

** Decembra 2015. godine javio nam se jedan vatrogasac, kaže zapalio mu se stan od tajmera za TA peć. Aman zaman, pa kako tebi da se zapali, ti si vatrogasac valjda znaš za to. Izdao sam kaze stan nekim studentima sa TA pećima, oni stavili tajmere a da ja nisam ni znao, i zapalio se tajmer i stan, silnu štetu mi je napravio, hoću da kupim ovaj uređaj.

** A 2016 godine jedna pravnica (kako sama za sebe kaže) kupila je naš SPAS-2T-220V uređaj, zadovoljna je sa njim i kaže: Ovo je zaista spas, račun za struju mi se prepolovio. Moja koleginica ima monofaznu TA peć ali nema para za ovaj uređaj, da li bi ste joj prodali samo vaš tajmer, jer na ionako hoće da kupi samo tajmer pa je bolje da kupi kvalitetan od Vas nego da kupi bilo koji. Vi ste pravnica, da li bi ste Vi nekom detetu pa i odrasloj osobi gurnuli šibicu u ruku ako oni stoje pored slame, ili bi ste radije da u tome ne učestvujete. Zahvalila se kratko na savetu bez komentara.

Jutros 30.11.2011 na jutarnjem TV programu čujem da se u Beogradu od početka jeseni na svakih dva sata desi jedan požar.

Namnožile se termo peći kao najjeftiniji izvor dogrejavanja i grejanja, a jeftini kineski tajmeri po ceni od jednog pakla cigara prodaju se na svakom ćošku, proizvedeni u kini prvenstveno da budu najjeftiniji.

Svakodnevno nam se neko javi sa potvrdom ovog ispred navedenog.
"Po nekoliko tajmera zamenim u grejnoj sezoni, dosta mi je toga".
"Imao sam sreću što sam stigao na vreme".
"Normalno mi je radio prosle zime, a sad se jednostavno ugljenisao".
"Pitala sam brata, on je elektroiženjer - kaže da ste potpuno u pravu".
"Nije mi jasno zašto se ovo ne kaže narodu u dnevniku na TV-u na prvom kanalu, da narod čuje"... itd, itd..

Mada iskreno rečeno uvek ima i nevernih,
"Ajte molim vas, pustite te priče, meni radi već dve godine bez problema"
Lepo je da imate sreće, želimo Vam da Vas sreća prati doživotno, ako je to moguće.

Sremske novine www.sremskenovine.co.rs
novembar 2nd, 2011
Broj požara u Sremu tokom ove godine, a posebno  poslednjih meseci je oborio sve rekorde. Načelnik za vanredne situacije u Srem­skoj Mitrovici Stevan Pejić, kaže, da bi se shvatio neverovatan broj požara, treba podsetiti da sremski vatrogasci u „Normalnim okolnostima“ mesečno imaju od 60 do 80 intervencija. Ali, u avgustu mesecu ove godine bilo je 130 intervencija, u septembru 274 intervencije, a od početka oktobra do sada 334 intervencije !

Radio www.021.rs
novembar 11. 2011
Novi sad
Da bi sve još bilo gore, vatrogasci imaju posla više nego ikad. Od početka godine, vatrogasci su intervenisali 2.375 puta, što znači da će se do kraja 2011., taj broj opasno približiti rekordu postavljenom 2008. godine. Uzrok tome, u najvećem broju slučajeva je nepažanja, odnosno velika nezainteresovanost Novosađana kada je reč o zaštiti od požara, kaže Klisura.

 

Digitalni tajmer


Digitalni tajmer

Oni koji žele, imaju ili su navikli na digitalni tajmer mogu ga koristiti
za uključenje našeg SPAS-2T uređaja identično kao i mehanički tajmer.

Postoji velika ponuda digitalnih tajmera na tržištu.
Cena digitalnih tajmera najčešće je oko 10 eura.

Neki digitalni tajmeri odrađuju zadati interval samo jedanput, pa je potrebno nasrtovati za sedam dana period od 24-08h, a sedmog dana ponoviti ciklus dok drugi mogu vrteti ovaj ciklus neprekidno sto je naravno bolje.

Tajmer treba da ima jednostavnu programsku mogućnost da se u vreme skupe tarife može "Premosti" tajmer i tako omogućiti da termo peći može izduvavati u prvoj - skupoj tarifi, a što nemaju svi tajmeri.Stranica namenjena: Uključnje TA peći tajmerom, Tajmer za TA peć, Kvalitetan tajmer

Slične i ključne reči: Druga tarifa, jeftinija struja, jeftina struja, druga tarifa struje, jeftina tarifa, jeftina tarifa struje, noćna struja, noćna tarifa struje, jeftinije grejanje, kradja struje, TA peć, MTK prijemnik, RTK prijemnik.