Početna
------------------------------
Uređaji za uključenje
TA peći
Komanda
mehaničkim tajmerom
SPAS-2T-220V
SPAS-2T-380V

Komanda
impulsom distribucije
SPAS-2TA-220V
SPAS-2TA-380V

Komanda
kontrolnom sijalicom
SPAS-2TS-220V
SPAS-2TS-380V
------------------------------

Uređaj za uključenje
centralnog grejanja


Komanda
impulsom distribucije
SPAS-2TC
------------------------------

Uređaji za uključenje
telefonom

SPAS-D
------------------------------

Cenovnik
------------------------------

Tajmer
Trofazni tajmer

Primeri povezivanja
Izračunaj potrosnju
Korisni saveti

Ušteda struje
Pitanja i odgovori

Prospekt komplet

Atest
------------------------------

Kontakt
info@2t.rs

tel. 011 390 78 79
mob. 063 218 356
------------------------------

Novo! - HiFi oprema

Napajanje 220V
Zvučnički kablovi
Police za muziku

Tajmer za uključenje termo peći

Tajmer za uključenje monofazne TA peći
Tajmer sa uređajem za uključenje monofazne TA peći

Tajmer za uključenje trofazne TA peći
Tajmer sa uređajem za uključenje trofazne TA peći

Važno upozorenje !
Ne koriste tajmer za direktno uključenje TA peći, vidi tekst ispod.


Mehanički tajmer


Za rad našeg najjednostavnijeg uređaja SPAS-2T potreban je tajmer.

Da bi kupcima našeg uređaja SPAS-2T olakšali izbor tajmera, kupili smo više mehaničkih tajmera koji se mogu naći u Beogradskim supermarketima i elektro prodavnicama, rasklopili ih, pregledali, i izabrali po našem mišljenju najbolji i taj isporučujemo uz naš uređaj (slika levo).

Ovaj tajmer ima prekidač (bočno desno), ima kontrolnu sijalicu koja svetli kada je tajmer uključen, ima kvalitetan mehanizam za pokretanje i kvalitetnu plastiku.

Tajmer se jednostavno uključi u prvu slobodnu utičnicu u zidu, u njega se uključi komandni tanji kabl uređaja SPAS-2T i podesi vreme okretanjem točka u desno.

Tajmer smo nasetovali da se uključuje u 24h a iskljuluje u 08h, i to je sve.

Kada želite da peć izduvava-greje preko dana, kada je skupa struja, prebacite mali prekidač na tajmeru (sa bočne strane) na I, a na TA peći isključite peć sa termostatom za punjenje peći. Tajmer će propustati struju i TA peć ce izduvavati-grejati ali se neće puniti. Po završetku ciklusa grejanja vratiti mali prekidač na početni položaj a termostat na peći uključiti na punjenje. Peć će se uključiti u 24h a isključiti u 08h ujutru.

Odlučili smo se za ovaj mehanički tajmer jer se u praksi pokazao pouzdaniji od digitalnog a i ne zavisi od baterije koju koristi za pokretanje satnog mehanizma. Nedostatak ovog mehaničkog tajmera je u tome što tajmer ne radi kad nema struje pa ga je potreno samo pomeriti na tačno vreme ukoliko nestane struje. U praksi ovo nije nikakav problem, jednostavno ovo samo treba imati na umu.

Digitalni tajmer


Digitalni tajmer

Oni koji žele, imaju ili su navikli na digitalni tajmer mogu ga koristiti
za uključenje našeg SPAS-2T uređaja identično kao i mehanički tajmer.

Postoji velika ponuda digitalnih tajmera na tržištu.
Cena digitalnih tajmera najčešće je oko 10 eura.

Neki digitalni tajmeri odrađuju zadati interval samo jedanput, pa je potrebno nasrtovati za sedam dana period od 24-08h, a sedmog dana ponoviti ciklus dok drugi mogu vrteti ovaj ciklus neprekidno sto je naravno bolje.

Tajmer treba da ima jednostavnu programsku mogućnost da se u vreme skupe tarife može "Premosti" tajmer i tako omogućiti da termo peći može izduvavati u prvoj - skupoj tarifi.


Opšte napomene o tajmeru

Tajmer na koji se priključuje SPAS-2T praktično daje samo komandni impuls-napon urađaju SPAS-2T, i propusta struju manju od 0,1A, a što je oko 100 puta manje od struje koji bi tajmer propustao da je TA peć direktno vezana preko tajmera - bez SPAS-2T uređaja.

Iako na tajmerima često piše da mogu prekidati struju od 16A odnosno 3,5kW, u praksi nisu u stanju da izdrže ovako veliku i trajnu struju zbog svojih slabih mikro kontakta. Mikro prekidac na tajmeru za izbor režima rada propusta kompletnu struju za napajanje peći ukoliko se peć veže direkno preko tajmera, pa je dalja priča o ovom bespotrebna.

Manji je problem što tajmer može otkazati - pregoreti, mnogo je veći problem što se tajmerj može zapaliti i napraviti u stanu nesagledive posledice, pogotovu kada su tajmeri postavljeni iza zavesa.
Prave razmere ovoga videli smo tek kad su počeli da se javljaju ljudi kojima se ovaj tajmer zapalio-izgoreo i koji ne žele više da tajmer vide u svojoj kući i traže da kupe naš uređaj SPAS-2TA koji radi bez tajmera iako je on dosta skuplji. Ne pomaže naše uveravanje da je mehanički tamer dobar ukoliko daje samo impuls, da nikada nismo čuli da se nekom tajmer zapalio ili izgoreo u oslučaju da on daje samo impulsradu. Oni drugi kojima tajmer još nije crko u ovu priču ne veruju i smatraju je samo marketiškim trikom. Treci opet jednostavno kažu da kuju kod kineza po nekoliko jeftinih tajmera pa ih samo zamene kad isti crkne.

Takođe treba napomenuti da tajmeri mogu prekidati samo monofazne potrošače-peći, a da se kao trofazni tajmeri ne prave. Naš uređaj SPAS-2T-380V je zbog toga i napravljen i može prekidati i trofazne potrošace-peći do 6kW.

Svi naši uređaji SPAS-2T imaju prave energetske kontaktore sa 80% srebra u kontaktima i predviđeni za trajni rad i 1.000.000 uključenja.

Da ovo upozorenje: Ne koristi tajmer za direktno uključenje TA peći ne izgleda samo kao reklama za naš uredjaj navešćemo još i ovo:

Zaista je opasno uključiti termo peć direktno preko običnog tajmera i otići iz stana - kuće, ili pored njega zaspati. Ako nemate dovoljno sredstava u ovo teško vreme, ne morate kupiti SPAS uređaj, termo peć uključujte ručno, navite mobilni - budilnik u 24 sata i ujutru u 08, ali je ne uključujte preko tajmera direktno jer možete daleko bilo upaliti kući - stan.

Na tajmeru piše da on može podneti tu struju - snagu. Ove tajmere prodaju regularno najveći trgovinski lanci u našoj zemlji. Opasno bi bilo zameriti se sa njima pa ovo stoga nećemo ni dokazivati, bolje je za nas da samo kažemo: Njihovi su tajmeti OK, ali je mnogo bolje da ih koristite za ukljućenje energetskih kontaktora nego da oni uključuju velike termičke potrošače kao što su TA peći direkno.

Na nekim autobusu piše "Robna kuća" a nije...
Na nekim zvučnicima za računar piše 1000W a ima oko 1W...
Na noževima koji se naTV-u reklamiraju kaže se da se nikad ne ostre a dijamantski alati se tupe... itd... itd.. bezbroj primera da negde nešto piše a nije tako.

Često je ne upućenima teško da odgonetnu šta tačno a u ovom slučaju to je vrlo važno. Mi Vam prelažemo da konsultujte prijatelje, poznanike ili rođake elektro struke i lako ćete saznati istinu.

Šta je ovaj tajmer u nizu uredjaja od glavnog prekidača, brojila, limitatora, napojnohg kabla, spratne table, kabla do uticnice, utičnice, tajmera i napojnog kabla do vaše temo peći... on je deo instalacije.... a kada se nešto zapali... za vatrogasce i veštake i novinare kriva je elektro instalacija.

Bezbroj je članaka u novinama i na internetu o zapaljenim objekatima pod naslovom:
Neispravne instalacije su uzrok požara.

Samo u Beogradu u toku 2010 godine vatrogasci su ugasili 3.379 požara.
Glavni uzroci su: Nemar ljudi, neispravne elektro instalacije i neispravni dimnjaci.

* * * Jutros 30.11.2011 na jutarnjem TV programu čujem da se u Beogradu od početka jeseni na svakih dva sata desi jedan požar.

Namnožile se termo peći kao najjeftiniji izvor dogrejavanja i grejanja, a jeftini kineski tajmeri po ceni kao jedno paklo cigara, prodaju se na svakoj trafici i u svakom supermarketu. Najveci broj ovih tajmera je predvidjen za maksimalnih 3 kW, a ako se na njega priključi TA peć od 3,5kW i noću skoči napon za 15% kao što je obično slučaj, termo peć povuče iz mreže 4kW, i eto problema, i da su pravilno dimenzionisani.

Svakodnevno nam se neko javi sa potvrdom svega ispred navedenog.
"Po nekoliko tajmera zamenim u grejnoj sezoni, dosta mi je toga"
"Imao sam sreću što sam stigao na vreme"
"Normalno mi je radio prosle zime, a sad se jednostavno ugljenisao"
"Pitala sam brata, on je elektroiženjer - kaže da ste potpuno u pravu"

Sremske novine www.sremskenovine.co.rs
novembar 2nd, 2011
Broj požara u Sremu tokom ove godine, a posebno  poslednjih meseci je oborio sve rekorde. Načelnik za vanredne situacije u Srem­skoj Mitrovici Stevan Pejić, kaže, da bi se shvatio neverovatan broj požara, treba podsetiti da sremski vatrogasci u „Normalnim okolnostima“ mesečno imaju od 60 do 80 intervencija. Ali, u avgustu mesecu ove godine bilo je 130 intervencija, u septembru 274 intervencije, a od početka oktobra do sada 334 intervencije !

Radio www.021.rs
novembar 11. 2011
Novi sad
Da bi sve još bilo gore, vatrogasci imaju posla više nego ikad. Od početka godine, vatrogasci su intervenisali 2.375 puta, što znači da će se do kraja 2011., taj broj opasno približiti rekordu postavljenom 2008. godine. Uzrok tome, u najvećem broju slučajeva je nepažanja, odnosno velika nezainteresovanost Novosađana kada je reč o zaštiti od požara, kaže Klisura.

Stranica namenjena: Uključnje TA peći tajmerom, Tajmer za TA peć, Kvalitetan tajmer

Slične i ključne reči: Druga tarifa, jeftinija struja, jeftina struja, druga tarifa struje, jeftina tarifa, jeftina tarifa struje,
noćna struja, noćna tarifa struje, jeftinije grejanje, kradja struje, TA peć, MTK prijemnik, RTK prijemnik.