Početna
------------------------------
Uređaji za uključenje
TA peći
Komanda
mehaničkim tajmerom
SPAS-2T-220V
SPAS-2T-380V

Komanda
impulsom distribucije
SPAS-2TA-220V
SPAS-2TA-380V

SPAS-2TC

Komanda
kontrolnom sijalicom

SPAS-2TS-220V
SPAS-2TS-380V
------------------------------

Uređaji za uključenje
telefonom

SPAS-D
------------------------------

Cenovnik
------------------------------

Tajmer
Trofazni tajmer

Primeri povezivanja
Izračunaj potrosnju
Korisni saveti
Ušteda struje
Pitanja i odgovori

Prospekt komplet
Atest
------------------------------

Kontakt
info@2t.rs

tel. 011 390 78 79
mob. 063 218 356
------------------------------

Novo! - HiFi oprema

Napajanje 220V
Zvučnički kablovi
Police za muziku

HiFi oprema - Zvučnički kablovi

Teško je pisati bilo kakav tekst o zvučničkim kablovima iz razloga što se ljudi generalno gledano dele na one koji misle da su za zvučnike dovoljne dve obične žice, i na one koji im se zbog toga smeju.

Meni lično smeta što su jedni i drugi toliko kategorični u svojim mišljenjima i pritom spremni da u prvom međusobnom kontaktu upotrebe najgrublje moguće reči. A stvari ovde nisu uopšte jednostavne, svi bi mi zajedno ovde mogli još dosta toga učiti.

Da bi čitaoci ovog teksta znali da ovaj tekst ne piše neki početnik u muzici reći ću samo ovo. Po završetku ETŠ Nikola Tesla u Beogradu 1972, napravio sam prvo malo pojačalo od 5W, a prvu ozbiljniju muzičku liniju za to vreme kompletirao sam kao polovnu 1977-78 godine. Bio je to Quadro Marantz 4220 risiver, Thorens TD160 gramofon i Acoustic-research AR2 zvučnici. Studio B je tada eksperimentalno emitovao nekoliko sati Quadro radio program. Pojavljivala se detelina sa 4 lista kao signal Quadro programa na risiveru. Imao sam samo dva Acoustic zvučnika, pa je uvek neko od drugova morao da donese jos dva zvučnika kao zadnje da bi smo ovo mogli čuti. To je bilo pre 35-40 godina... i sam zatečen ovolikim godinama kad ovo pišem...

U elektrotehničkoj školi Nikola Tesla 1970-te imao sam osam stručnih predmeta ali se tamo kao ni na elektrotehničkom fakultetu nije sticalo potrebno znanje o ovim zvučničkim kablovima, a sam proces usviravanja-tretiranja kabla u školovanju nigde nije spomenut.

Dvoje koje iz mladosti poznajem, doktorirali se eletrotrhniku, jedan u Engleskoj a drugi u Americi, i to ne bilo kako nego kao najbolji. Ovaj iz Engleske predaje na fakultetu u Londonu, a ovaj u Americi radi u razvoju nanotehnologije. Prošle godine razmenio sam par meilova sa njima u vezi usviravanja kablova. Samo su čuli nešto o usviravanju, a o Skin efektu, impedansi i drugom što sam ih pitao naravno sve znaju, više o ovome u tekstu Opšte važno o zvučničkim kablovima.

Primetio sam relativno skoro da većina onih koji su završili neku školu u vezi struje, bilo jake ili slabe, (sem onih koji su dugo u muzici) smatraju da je usviravanje kablova besmisleno i čista prevara, samo iz razloga što oni o tome ništa ne znaju, a smatraju se merodavnim za to jer su oni tu školu završili. A tek ako pričaju sa nekim ko nije iz struke, možete samo zamisliti.

Šta je kod zvučničkih kablova prava istina, a šta marketinška priča i bajka velikih proizvodjača sa ogromnim marketinškim budžetima, neupćenima a i upućenima teško je tačno odrediti.

Sve ovo što sam naučio o zvučničkim kablovima, a naučio sam jer me je to interesovalo, primenio sam prvo kod sebe, a kad sam sve to za sebe već uspešno napravio, zašto da to ne ponudim i drugima, jeftino i bez ikakvog uvijanja u "celofan i oblande".

Na moju sreću imam i drugih proizvoda pa od prodaje ovoga proizvoda nisam zavistan, a što je po meni osnovni uslov za poštenu i iskrenu priču, koju će neko sigurno prepoznati, a verujem prvenstveno oni koji su od mene već nešto kupili.

Važno je pročitati sledeći link pre čitanja daljeg teksta na ovoj stranici.

Opšte važno o zvučničkim kablovima

SPAS - 100s Zvučnički kablovi

Posle dosta proba, razgovora i čitanja napravio sam tipke SPAS - 100 zvučnički kablove.

Dugi niz godina gledam koje i kakve kablove (provodnike) koriste najveći svetski proizvođači najskupljih zvučničkih kablova. Uporedo sa tim pratio sam šta najveći svetski proizvođači samih kablova prave za ovakve i slične namene. Prateci ovo a stalno imajući na umu osnovne zahteve koje ovi kablovi treba da ispune, prvenstveno Skin efekat, Fleksibilnost i Impendansu kabla, odlučio sam se za sledeće. Bakarni visokokvalitetni AWG8 provodnik 8,29mm² sa 1.650 licni. Ova maksimalna finožičnost čini ga izuzetno pogodnim za više frekvencije, a takođe i izuzetno mekim i savitljivim sto bi narod rekao kao pamuk. Osnovna izolacija izdržava napone do 1.000V. Ovo je najveći mogući presek koji se direktno može staviti u standardne priključke na muzičkim uređajima i zvučnicima. Krajevi kablova su zalemljeni i obrađeni da se ne bi rasipali. Ako neko želi, naravno može na krajeve kablova postaviti kablovske završetke tipa WBT ili druge. Crvena i plava žica obložena je bužirom "Zmijska koža" da bi kabl lepo izgledao i bio kompaktan. Crvena žica je plus a crna minus pol. Krajevi na strani pojačala su obeleženi jer bi u protivnom svo urađeno usviravanje bilo besmisleno i poništeno.

Ovako urađen kabl je usviran - tretiran na dva osnovna načina. Prvo kratkotrajnom jednosmernom strujom od 100A u dužim vremenskim intervalima a onda i kratkotajnom strujom daleko većom od 1000A. Posle toga usviran je poznatim standardnim uređajem za usviravanje u frekventnom opsegu 0-63kHz.

Za sve one koji ne žele da veruju u proces ovog usviravanja, smatam da je za njih dovoljno reći samo osnovi podatak o kablu, 1.650 licni, omski otpor manje od 0,01 Ohm. U Skin efekat koji je Tesla prvi otkrio i objasnio pre 100 godina pretpostavljam da niko ne sumnja.


Prikaz raspletenog kraja kabla od 1.650 licni čija je debljina upravu kao vlas ljudske kose.


Prikaz standardnog kabla od 2,5m dužine.

Standardna dužina kablova je 3m, a moze se napraviti i drugih dimenzija.
Cena jednog para SPAS-100s zvučničkih kablova je 500 eura.

Kablovi su namenjeni svim ljubiteljima dobre muzike, a prvenstveno za one koji imaju vredniju muzičku opremu. Ako uopšte planirate da kupite skuplje zvučničke kablove, koji mogu da kostaju 1.000, 10.000, 20.000 pa i više od 40.000 Eura, dobro razmislite i slobodno se pitajte šta Vam ti proizvođači nude za te pare, pored svog nesumnjivo dobrog brenda.

* NAPOMENA
Javilo mi se nekoliko njih koji žele da sami usviraju ove kablove preko auto akumulatora, a što me je podstaklo da napisem ovu napomenu. Ovoliko velika Šok-struja se ne može dobiti iz jednog standardnog automobilskog akumolatora čak ni u katkom spoju akumulatora.

Imajte uvek na umu da akumulator može lako eksplodirati u direktnom kratkom spoju, a kako je pun kiseline to postaje jos opasnije. Najbolje je da stavite akumulator u drugu prostoriju a žice provučete kroz zid ili ispod vrata ukoliko ipak ovo zelite da radite.Slične i ključne reči: Zvučnički kablovi, kablovi za zvučnike

Slične i ključne reči: Druga tarifa, jeftinija struja, jeftina struja, druga tarifa struje, jeftina tarifa, jeftina tarifa struje, noćna struja, noćna tarifa struje, jeftinije grejanje, kradja struje, TA peć, MTK prijemnik, RTK prijemnik.