Kako uraditi efikasan piling tela kod kuće?

Osoba radi piling tela kod kuće

Piling tela je jednostavan, ali efikasan način da vaša koža ostane zdrava i čista.

Uklanjanjem mrtvih ćelija sa površine, vaša koža postaje mekša i glatka. Ova tehnika ne samo da poboljšava izgled kože, već i omogućava da hidratantne kreme i drugi proizvodi bolje prodru i deluju.

Redovnim pilingom, vaša koža će izgledati svežije, a osećaćete se bolje.

Ono što je sjajno jeste da ovu rutinu možete lako prilagoditi svom tipu kože, bez obzira da li je masna, suva ili osetljiva. Na taj način, pružate svojoj koži negu koja joj zaista treba.

1. Kako koristiti kafu za savršen piling?

Smesa kafe za piling
Kafa sadrži moćne antioksidanse koji pomažu u poboljšanju teksture kože

Piling od kafe postao je omiljen jer je jednostavan, efektivan, i lako se pravi kod kuće. Kafa sadrži moćne antioksidanse koji pomažu u poboljšanju teksture kože, a može pomoći i u smanjenju celulita.

Ako ga koristiš redovno, može pomoći u borbi protiv strija, ali i uraslih dlaka. Ključ je u tome da budeš nežan i koristiš ga oko dva puta nedeljno kako bi koža ostala meka i glatka.

Najbolje rezultate možeš postići kombinovanjem kafe sa prirodnim sastojcima poput kokosovog ulja koje pruža hidrataciju. Ili, ako voliš nešto drugačije, možeš dodati koštice maline za dodatnu negu.

Za još nežniju opciju, blagi piling Viva by Ela može biti odličan dodatak tvojoj rutini, jer osigurava nežno, ali temeljno čišćenje kože bez iritacije.

Sviđa ti se ideja da sama napraviš piling? Lako je!

Treba ti samo par kašika mlevene kafe i nešto poput limunovog soka, koji osvežava i posvetljuje kožu. Pored toga, redovna upotreba može učiniti tvoju kožu mekšom i lepšom.

2. Piling sa šećerom i medom

Mešanje pilinga od šećera i meda
Savršena kombinacija za sve tipove kože

Šećer, kao prirodni eksfolijant, pomaže da se rešiš mrtvih ćelija, dok med hidrira i zadržava vlagu. To je savršena kombinacija za sve tipove kože.

Za pripremu ovog pilinga, potrebno je pomešati tri kašike šećera sa tri kašike meda.

Ova smesa se lako nanosi, a tekstura šećera omogućava blago trenje koje uklanja nečistoće sa površine kože. Nakon nanošenja, kožu treba masirati kružnim pokretima nekoliko minuta.

Isperite piling mlakom vodom i nežno obrišite kožu peškirom.

3. Morska so za blistavu kožu

Morska so nudi fantastičan način za osvežavanje tela, jer grube čestice pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija i podstiču cirkulaciju. Koža nakon tretmana ostaje glatka, a mnogi veruju da upotreba soli može doprineti njenom jačanju i smanjenju celulita.

U pripremi pilinga, često se koriste med i ulja zajedno sa morskom solju. Na primer, možete pomešati dve kašike meda sa šakom soli. Ova smeša nanosi se na kožu kružnim pokretima i ostavlja da deluje nekoliko minuta.

Piling se često nanosi tokom tuširanja, dok je koža još vlažna, radi boljeg upijanja hranljivih sastojaka.

Beli kristali soli izvlače suvišnu vodu iz vezivnog tkiva i otvaraju put za ulazak mineralnih materija i drugih hranljivih sastojaka.

4. Piling sa esencijalnim uljima

Dve žene pripremaju domaći piling sa esencijalnim uljima

Kada želiš da koži daš nešto posebno, jednostavan piling sa esencijalnim uljima može biti prava stvar. Bez mnogo komplikacija, lako ga možeš pripremiti kod kuće.

Sve što ti treba je jedna šolja šećera ili soli, pola šolje kokosovog ulja i 10-15 kapi esencijalnog ulja po tvom izboru – lavanda, limun, ili eukaliptus su odlične opcije. Pomešaš ove sastojke i tvoj piling je spreman.

Savršen je za sve tipove kože, a uz to donosi i relaksaciju i poboljšava cirkulaciju zahvaljujući prirodnim uljima.

5. Ovsene pahuljice za savršeno glatku kožu

Mlevenje ovsenih pahuljica za pripremu domaćeg pilinga
Ovsene pahuljice i nega kože

Ovsene pahuljice nisu samo za doručak, već mogu biti i savršeni saveznik za negu kože.

Za pripremu pilinga, ovsene pahiljice je potrebno samleti. Zatim dobijeno ovseno brašno se obično kombinuje sa vodom ili medom.

Ova kombinacija stvara pastu koja se lako nanosi na kožu. Pasta se nežno umasira na vlažnu kožu u kružnim pokretima.

Ovaj piling pomaže u hidrataciji i umirujuće deluje na oštećenu kožu.

6. Avokado i kokosovo ulje za hidriranu kožu

Avokado, polovina kokosa i bočica kokosovog ulja
Avokado i kokosovo ulje za glatku i zdravu kožu

Zreo avokado i kokosovo ulje savršena su kombinacija za nežan tretman kože.

Avokado donosi vitamine i zdrave masti, dok kokosovo ulje pruža dubinsku hidrataciju.

Sve što ti treba je jedan avokado, dve supene kašike kokosovog ulja, i po želji, šaka šećera. Avokado se izgnječi u pastu, doda se ulje i po potrebi šećer, a sve se dobro promeša.

Kada je smesa spremna, nanosi se na telo kružnim pokretima. Lagana masaža nekoliko minuta pomoći će da se uklone mrtve ćelije i koža bude meka.

Nakon pilinga, isperi se toplom vodom. Ovaj tretman možeš ponoviti jednom ili dva puta nedeljno. Rezultat je savršeno hidrirana, glatka i zdrava koža, bez iritacija – pogodan je za sve tipove.

7. Piling sa limunom i šećerom

Staklena činija sa smešom limuna i šećera pripremljenom za piling
Limun, šećer i maslinovo ulje

Spoj limuna i šećera postao je omiljeni izbor za osvežavanje i omekšavanje kože. Limun pruža prirodne kiseline koje uklanjaju mrtve ćelije, dok šećer obezbeđuje blagu abraziju koja čisti kožu.

Za pripremu ovog pilinga, potrebno je nekoliko sastojaka: limun, šećer i bazno ulje poput kokosovog ili maslinovog. Šećer se pomeša sa uljem i izrendanom korom limuna, stvarajući osvežavajuću mešavinu.

Ovaj piling možeš napraviti unapred i koristiti do šest nedelja. Čuvaj ga u zatvorenoj posudi na hladnom mestu kako bi zadržao svežinu i delotvornost.

Vrste i prednosti pilinga

Postoje dve vrste pilinga – mehanički, gde koristimo četke ili rukavice, i hemijski, gde se koriste kiseline poput AHA i BHA. Nakon pilinga, koža lakše upija kreme i losione, pa je samim tim i bolja nega.

Redovan piling donosi mnogo koristi. Pomaže u uklanjanju prljavštine, viška ulja i otčepljuje pore, što smanjuje pojavu akni.

Takođe, može da smanji suvoću i perutanje, a dugoročno i tamne mrlje i ožiljke. Još jedan plus je što može sprečiti urastanje dlačica.

Poboljšava cirkulaciju, što koži daje zdraviji izgled. Zbog svega ovoga, trebalo bi da postane deo redovne nege tela.

Priprema kože za piling

Pre nego što kreneš sa pilingom, najbolje je prvo da se istuširaš toplom vodom ili se opustiš u kadi. Topla voda otvara pore, što će olakšati uklanjanje mrtvih ćelija.

Kad završiš tuširanje, lagano osuši kožu, ali neka ostane vlažna – tako će piling bolje delovati. Ljudi sa osetljivom kožom treba da biraju blaže proizvode, kako bi izbegli iritaciju.

Kako se pravilno radi?

Devojka radi piling tela tokom tuširanja
Kružni pokreti su ključni

Kada je koža spremna, odaberi piling koji ti odgovara – možeš koristiti gotov proizvod ili napraviti svoj.

Kreni sa nanošenjem kružnim pokretima, počinjući od stopala i polako se kreći ka gore. Ovi pokreti ne samo da skidaju mrtve ćelije, već i poboljšavaju cirkulaciju.

Pusti ga da odradi svoje par minuta, pa ga isperi toplom vodom. Na kraju, lagano se obriši čistim peškirom i nanesi dobru hidratantnu kremu kako bi koža ostala mekana i nahranjena.

Izbegni greške prilikom pilinga

Osoba nanosi piling na podlakticu iznad lavaboa
Piling radite jednom ili dva puta nedeljno

Ako često koristiš piling, možeš iritirati kožu, a niko ne želi crvenilo i nelagodnost. Idealno je da ga radiš jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od toga kakva ti je koža.

Još jedna česta greška je upotreba pilinga na suvoj koži. To može stvoriti nepotrebno trenje i oštećenja.

Piling je najbolje naneti dok je koža vlažna, odmah posle tuširanja. Nakon toga, obavezno namaži kožu hidratantnim losionom kako bi je zaštitila i zadržala vlažnost.

Često postavljena pitanja

Koji su najefikasniji sastojci za domaći piling tela?
Kafa, šećer, morska so, esencijalna ulja i ovsene pahuljice često se koriste kao ključni sastojci za domaće pilinge.
Koje korake treba slediti pri korišćenju pilinga za telo?
Prvo, navlažite kožu toplom vodom. Zatim nanesite piling blagim kružnim pokretima. Isperite dobro i završite nanošenjem hidratantne kreme. Svaki korak je važan za postizanje optimalnog rezultata.
Kako pravilno izabrati piling za specifičan tip kože tela?
Za masnu kožu, mogu se koristiti pilingi sa jačim sastojcima, poput morske soli. Suva koža bolje reaguje na pilinge s dodatkom hidratantnih ulja. Biranje pravih sastojaka ključno je za postizanje najboljih rezultata.
Koliko često treba raditi piling tela da bi koža ostala zdrava?
Masna koža može podneti piling dva do tri puta nedeljno, dok se suvoj koži preporučuje piling jednom nedeljno. Često pilingovanje može nadražiti kožu, pa je važno pratiti reakcije kože.
Koje su prednosti redovnog korišćenja pilinga za telo?
Redovno korišćenje pilinga pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, poboljšava protok krvi i čini kožu mekom i sjajnom. Svaki piling je prilika za negu i opuštanje, uz pozitivan učinak na izgled i zdravlje kože.

Za savršen izgled na vašem sledećem događaju, saznajte više o šminkanju za svečane prilike i kako da zablistate.